Image Image Image Image Image

BNSyoutube      BNStwitter      BNSlinkedin      BNSfacebook

Scroll to Top

To Top

nieuws

21

Aug
2017

in: nieuws

door: BNS

BNS: ‘Curator van failliet Stripmuseum in Rotterdam dupeert stripmakers’

On 21, Aug 2017 | In nieuws |

De Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (BNS) is verontrust over de afwikkeling van het faillissement van ‘Museum Strips!’ in Rotterdam. Het stripmuseum is failliet verklaard en curator Prickartz van Buren Legal verlangt voor het teruggeven van bruiklenen een vergoeding van 75 euro per aanvrager.

Nadat diverse partijen, waaronder de BNS, afgelopen week hun zorgen bij de curator hebben geuit, is er niets veranderd in diens opstelling. De BNS vreest dat het handelen van de curator de stripwereld onnodig onherstelbare schade toebrengt.

De stripwereld drijft op op goodwill en vertrouwen van betrokken liefhebbers (een groep waar wij zeker ook de stripmakers onder scharen). Het feit dat de curator bezit van anderen vasthoudt en een vergoeding vraagt voor teruggave zal het voor toekomstige exposities lastig maken om aan bruiklenen te komen. Iedere vorm van een doorstart is zonder bruiklenen volstrekt onmogelijk.

De in rekening gebrachte kosten zijn niet onderbouwd en wordt ook op verzoek niet gegeven. De BNS stelt grote vraagtekens bij de noodzakelijkheid en feitelijkheid van die kosten. De failliet heeft alle bruiklenen klaargelegd en aangeboden zelf de postzegels te betalen. Daarnaast heeft stripliefhebbersorganisatie Het Stripschap aangeboden om als volmacht van de bruikleengevers op te treden om de bruiklenen in één keer op te halen. Het is de BNS onduidelijk wat de curator méér zou moeten doen dan op een zelf gekozen moment de deur van het museum te openen. Gezien de tientallen bruikleengevers lopen de opgevoerde kosten hiervoor in de duizenden euro’s.

De kosten staan in veel gevallen niet in verhouding tot de waarde van de bruiklenen. De bruiklenen beschikken wel over grote emotionele waarde voor de betrokkenen, en zijn als originele tekeningen onvervangbaar.

Er blijkt sprake van willekeur bij de teruggave van de bruiklenen. De een hoeft niet te betalen, de ander krijgt zijn bruikleen met de post terug, weer een ander moet langs komen. De curator ontkent dit stellig, maar uit navraag van de BNS blijkt er ten minste in één geval werk teruggestuurd ruim een week nadat de curator het heeft overgenomen.

De BNS is van mening dat de curator onnodige kosten opvoert, geen openheid van handelen geeft en weigert om tot een oplossing te komen om de kosten te drukken ook wanneer die kant-en-klaar wordt aangeboden. Daarnaast verwacht de BNS eerder genoemde schade aan vertrouwensbanden.

Dit alles neemt de BNS de curator ten zeerste kwalijk. Wij verzoeken de curator daarom nogmaals aan om de bruiklenen tijdig en kosteloos te retourneren.

Thomas Langedijk, Hans Pols en Jeroen Mirck

Bestuur van Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (BNS)

Tags | , , , , , ,