Image Image Image Image Image

BNSyoutube      BNStwitter      BNSlinkedin      BNSfacebook

Scroll to Top

To Top

nieuws

01

Feb
2014

in: nieuws

door: BNS

De Wit & Kolk crowdfunden nieuw verhaal Gilles de Geus

On 01, Feb 2014 | In nieuws |

Na het succesvolle crowdfunding-project van zandtekenares Gerrie Hondius, wagen nu ook Peter de Wit (Sigmund) en Hanco Kolk (S1ngle) zich aan deze alternatieve vorm van financiering. Zij startten op 1 februari via voordekunst.nl een project ter financiering van een nieuw, lang stripverhaal van Gilles de Geus, door sommigen ook wel de ‘Nederlandse Asterix’ genoemd.

Het te financieren verhaal heet ‘De Universiteit’ en speelt zich af in de universiteitsstad Leiden. Bijdragen zijn mogelijk vanaf €25,- tot €1000,- met beloningen die variëren van een genummerde en gesigneerde oorkonde tot naamsvermelding in de luxe hardcover-editie én eregast tijdens de feestelijke presentatie van het album in Leiden.

Bekijk het project op Voor de Kunst hier: https://www.voordekunst.nl/vdk/pledge/add-new/1669-gilles-de-geus-de-universiteit

00000238_0001_gilles_de_universiteit_grootGilles de Geus speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog in Nederland en is een historische, humoristische strip met veel knipoogjes naar de hedendaagse tijd en dubbele bodems. De strip is al meer dan 30 jaar oud en begon in het stripblad Eppo als korte gagreeks. Met Peter de Wit als scenarist ontstonden langere verhalen, te beginnen met ‘Storm over Dubbeldam’ in 1987. Het laatste album verscheen in 2003.

Productie en publicatie van lange stripverhalen is vrijwel onmogelijk geworden in het Nederlandse taalgebied, waar kleine oplagen, beperkte marketing en een moeizame distributie de hoofdoorzaken zijn. Tot ca. 15-20 jaar geleden hadden uitgeverijen een sterk commercieel belang in de publicatie van strips voor een breed publiek. Deze investeringen zijn vrijwel helemaal weggevallen en voorpublicaties in gedrukte media vinden niet of nauwelijks plaats, veelal met zeer lage vergoedingen. Met ‘Gilles de Geus/De Universiteit’ proberen gerenommeerde stripmakers als De Wit en Kolk nieuwe mogelijkheden te onderzoeken om hun verhalen te vertellen.

Tags | , , , , , , , ,